29 sierpnia 2011

Rogaliki z kremem

Składniki:

0,5 litra mleka, 10 dag drożdży, cukier waniliowy, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 3/4 kostki margaryny, szczypta soli, 1,5 kg mąki, krem czekoladowy

Wykonanie:
Z pół litra mleka, drożdży, 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Jajka z cukrem utrzeć mikserem. Do naczynia wsypać mąkę, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto (np. mikserem z końcówką do ciast). Ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Każdą z nich rozwałkować i znowu podzielić na 8 części. Na każdą część nałożyć krem czekoladowy i zwinąć rogaliki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Dodatek opracowała
Joanna Czartoryska- Sziler



http://www.ekademia.pl/kurs/zk13#t36889

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń